Tavaly jelent meg a kunszemű mesegyárostól:

Csukás István: Te mire gondolsz közben?  szerelmes versek
Gesta, 2008

 

Igen, a Pom-pom és Gombócz Artúr apukája kiadta az élete során írt szerelmes, illetve erotikus verseket. Hmm, ennek fényében talán még átértékelődhet a Töf-töf elefánt c. gyermekvers-kötet is? :)

Néha Bella István szerelmes költészetére emlékeztetett, mármint a jobb versek, de a zöme (s most hadd éljek a Csukásra is jellemző szógyúrási szabadsággal) zömledékbe való: felvizezett, állott anyag, versfasírtnak jók... Sajnálom, mert ő amúgy nem csak egyike a legnagyobbnak, de Lázár Ervin távozása óta az utolsó élő klasszikusunk is, a maga kunos, kemény metszésű "álomvert-arcával" - ahogy ezt maga írja a Júliusi elégiában. 

Vannak persze remek sorok, s néhány jó vers is akad.  (A kötet néhány verse amúgy, köztük a címadó darab, online is megtalálható.)  Szép képek pl. "A nyár a bőrömig hamusodik" (Vers az eltűnt szeretőkért c.), vagy: "szemedből foszforeszkál a szeretet" (Utolsó szép napunk emlékére c., de több versben is visszatérő kép)

Egyfajta unikumot is rejt a kötet (bár sajnos nem a Tesco-s árukapcsolásos módon), szerintem ő az egyetlen költő eleddig, aki azt a női bizonyost egy nádashoz (!) hasonlítja (Vajda János erre még nem gondolt...), itt ni: Július, július, nőnemű hónap

Egy erotikus eposz-félét is összehozott Gombócz Artúr apukája - már már csokiszerű anyagból -, ugyanis a Homályos folyosó c. nagyívű, többoldalas epikus versezet történetének (Y. nevű dolgozójára rágerjed az irodai nőkollektíva) fő helyszíne egy vállalati férfivécé - ahol beleolvashatunk a falfirkákba is. Maga a mű (khm) sz*r , de ezek a pár szavas, nyögvenyelősen született rímek megérik az ideidézésüket - még ha ezzel el is távolodunk a kötet szerelmes tematikájától. Pl.:

Se keze, se lába,
mégis mirregve-morrogva jön a világra.

vagy:

Isten ujja, isten ujja!
Hát a köröm hun van rúla?

...

Itt ülök a hideg kövön,
felfázik a retikülöm.

stb.

De vissza a komoly költészethez. Mert Y. nevű hősünk tul'képpen költeni jár e helyre: most is felrajzol egy, khm, 'Renault-jelet' az ajtóra és köréírja: Furcsa nép / a mongol, / mindig / arra gondol.
És ez, felebarátaim, szemben a fenti opuszokkal, már garantáltan Csukás-alkotás... (Bár szerintem a többi is.) Aztán Y. a szomszéd fülkéből rímbe szedett szexuális eligazást, afféle nő-karbantartó útmutatót kap egy kollégától:

"...Ne sisessünk, megvár az ösvény,
kutatgassunk lassan körözvén.
Jutalmul vár ránk szépen duzzadó,
puha tapintású harmatos bimbó.
Az ég küldi nekünk jutalmul azt,
lágyan simogatva hozzunk rá tavaszt.
Majd fusson át a nyárba, az őszbe
ujjunk a bimbóval fürgén kergetőzve,
s az édes ősz meghozza gyümölcsét,
övé az öröm, miénk a dicsőség!"

(és így tovább...)

- miközben a női szakasz meg róla pismeg-pusmog odaát...  
Aztán Y.-t berendeli az igazgatónő... akinek a haja "selyemsátorként" borul Y. "cédrusa fölé"... Snitt. Pár irodával arrébb egy újonnan értekezett kolléganőt (aki Y.-ba szerelmes) "avat fel" annak férfi főnöke. Egy pornóíró veszett el a Pom-pom írójában! :)
Szerencsére jó, hogy elveszett - mindeddig: mert elég béna, ahogy a szexjeleneteket megírja, komolynak szánt sorai a témában kicsit is tájékozottak számára nevetségesnek, parodisztkusnak tűnnek (pl.: "megszorította gyűrűsen a benne pihenőt").  

Aztán még pár vers az öregségről is, meg arról, hogy egyre kevesebb minden van közte és a Nap közt... és vége.

 

(1 kritika:
Ferencz Győző, Népszabadság)

Szerző: Szamárfül  2009.02.02. 00:00 6 komment

Címkék: vers erotikus csukás istván nem sikerült

A bejegyzés trackback címe:

https://hujekonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr7917316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oross · http://csmke.klog.hu 2009.06.24. 11:25:02

azért ez a Vajda párhuzam...legalábbis elgondolkoztató, s érdekes új értelmezést nyert általa a költészete

ködlámpa · http://kodlampablog.freeblog.hu/ 2009.12.17. 14:44:28

Hm... Ez egy jó blog. Lenne. Ha rendesen vezetve lenne.
Nem kaptál kedvet a napiszarvertől?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.02.08. 13:58:44

új könyvesblogba gyűjtöm össze magam, oda rakom át ezt is.
napi szar könyv nem lesz, de majd igyexem :))
süti beállítások módosítása