Vannak könyvek, amelyek már abszolút hülyeség kategóiájába tartoznak: ilyen az is, hogy a világ világítótornyainak őrei milyen háziállatot tartanak és azok hogy érezhetik magukat. Szerzőnk a Kutyák és más állathősök a háborúban, a Versek, legendák és bölcsességek macskabarátoknak, a Versek, legendák és bölcsességek kutyabarátoknak c. alapvetései után megjelentette alighanem főművét:

Király Klára: Kutyák, macskák és más állatok a világítótornyokban
Budapest, Szikra, 2005 [2009]

Történhetett volna az, hogy egy esetleg érdekes dolgot (a magányos világítótoronyőr élete) egy rendkívül sajátos szempontból mutat be (háztartása, családja, végszükség esetén állatai "szemszögéből"), de ennek a kötetnek a főszereplői az állatok maguk. Hogy pl. (és itt több helyütt, szúrópróba szerűen felütöm a könyvet, és idézek) a Block-szigeten a padláson tartották a csirkéket! Cape Codnál pónilovakkal vontattak! Egy 1933-as kaliforniai földrengésnél Poin Arena házőrző ebe félelmében - na mit tett?! - az ágy alá bújt! A Vancouver-szigeteknél kedvelt halászzsákmány volt a lazac! 

És, bazmeg?!?! Ennyi! Ezekkel az infókkal véget érnek a bekezdések, és újabb helyszínre ugrunk... és újabb húsbavágó információmorzsák hullanak a kötetből.

Nem én viccelltem:
tényleg létezik ez a könyv:
polc.hu, Fókusz

Szerző: szamárfül/pável  2009.09.26. 16:40 6 komment

Címkék: állat király klára

Tavaly jelent meg a kunszemű mesegyárostól:

Csukás István: Te mire gondolsz közben?  szerelmes versek
Gesta, 2008

 

Igen, a Pom-pom és Gombócz Artúr apukája kiadta az élete során írt szerelmes, illetve erotikus verseket. Hmm, ennek fényében talán még átértékelődhet a Töf-töf elefánt c. gyermekvers-kötet is? :)

Néha Bella István szerelmes költészetére emlékeztetett, mármint a jobb versek, de a zöme (s most hadd éljek a Csukásra is jellemző szógyúrási szabadsággal) zömledékbe való: felvizezett, állott anyag, versfasírtnak jók... Sajnálom, mert ő amúgy nem csak egyike a legnagyobbnak, de Lázár Ervin távozása óta az utolsó élő klasszikusunk is, a maga kunos, kemény metszésű "álomvert-arcával" - ahogy ezt maga írja a Júliusi elégiában. 

Vannak persze remek sorok, s néhány jó vers is akad.  (A kötet néhány verse amúgy, köztük a címadó darab, online is megtalálható.)  Szép képek pl. "A nyár a bőrömig hamusodik" (Vers az eltűnt szeretőkért c.), vagy: "szemedből foszforeszkál a szeretet" (Utolsó szép napunk emlékére c., de több versben is visszatérő kép)

Egyfajta unikumot is rejt a kötet (bár sajnos nem a Tesco-s árukapcsolásos módon), szerintem ő az egyetlen költő eleddig, aki azt a női bizonyost egy nádashoz (!) hasonlítja (Vajda János erre még nem gondolt...), itt ni: Július, július, nőnemű hónap

Szerző: Szamárfül  2009.02.02. 00:00 6 komment

Címkék: vers erotikus csukás istván nem sikerült

Ezt - ahol tehénnek nevezik a bikaborjút is:

(Kedvenc állataim, Elektra, 2008)

 

Szerző: Szamárfül  2009.01.21. 17:23 1 komment

Címkék: tehén gyermekkönyv első szavaim

Harsányi Ildikó..  Hová ment a Fehérvárra reá menő hadiút?
Fríg, 2008

Ím a szittya-sumerológia legfrissebb fríg oldalhajtása: nem mellesleg gyönyörű esettanulmány az elmebetegségre.

Csak néhány példa, miért súlyos eset a kb. 60 oldalas „tanulmány” (a kis kötet második felében Varga Csaba: Fehérvár miért fehér vár? c. írása várja edzett - szintén szektás olvasóit.)

...mi, magyarok Kr. e. 6. században Miltiádész (igen, a görög hős) ellen is harcoltunk itt a Dunánál, mikor Dareiosz a szkíták ellen vonult és seregét a iónok vezették. ...Az ősmagyar "felperzselt föld" harci technikája pedig tkp. az ellen leitatása, rogyásig etetése volt, hogy lóra se tudjon ülni!
Szerző: Szamárfül  2009.01.21. 15:04 11 komment

Címkék: őstörténet harsányi ildikó varga csaba

süti beállítások módosítása